Zona 1. Associació RURALTER Leader Zona 1

Territori per a relaxar-se

 Enclavada al nord-est de Castelló, la zona 1 de la Comunitat Valenciana engloba la comarca del Baix Maestrat i està composada per 23 municipis. És en aquesta zona on es troba un dels principals atractius naturals de la província de Castelló: la Serra d’Irta, el paratge coster sense urbanitzar més gran de la Comunitat Valenciana i que ha sigut declarat Parc Natural.

La Serra d’Irta, que té 7.744 hectàrees terrestres i 2.448 marines, està format per dos alineacions muntanyoses amb una altitud màxima de 543 metres (el pic Campanilles) paral•leles a la costa i separades per la vall d’Estopet. Degut a la seua proximitat al mar les seues muntanyes descendeixen abruptament formant al llarg de 12 km nombrosos penya-segats, cales, cornises i esculls marins. El penya-segat més important és el de Torre Badum.

Altre dels referents de les àrees rurals a la zona 1 de la Comunitat és Sant Mateu un poble de 2.055 habitants i que és la capital històrica del Maestrat. Està situada a 65 kilòmetres de Castelló de la Plana i és un lloc perfecte per a realitzar turisme rural. Cal destacar del municipi, al centre de la població, l’acollidora Plaça Major porticada (S.XIV) amb la seua Font de l’Àngel.

Segons explica el president de la zona 1, Domingo Giner, l’àrea que presideix s’està configurant en les principals destinacions de turisme rural i de relax. Ha ajudat a això la ubicació del camp de golf de Sant Jordi i la creació d’una oferta d’allotjaments rurals d’elevada qualitat.

En aquest sentit, l’arribada de turistes estarà beneficiada en el futur amb dos nous projectes que estan generant molta expectació entre els habitants del nord-oest de Castelló per a revitalitzar la zona. Per un costat, l’execució de l’aeroport de Castelló i, per l’altre, la construcció de la futura CV10 que, amb paraules del president de la zona 1, «ens donaran un gran impuls per aconseguir un turisme de qualitat i d’alt estanding».

Respecte al seu patrimoni, el castell d’Alcalà de Xivert, d’origen islàmic, és una construcció muntanyenca, de gran aspecte i aparença. Està situada en els contraforts de la Serra d’Irta, declarat Parc Natural de la Comunitat Valenciana, i per accedir-hi hi ha que realitzar una pista rural. També cal destacar l’Arc Romà de Cabanes, un arc de mig punt de 5,80 metres d’alçada i que, per les seues característiques, pot considerar-se un arc de triomf al qual li faltarien l’entaulament i les eixutes, i en el qual els únics elements decoratius són les motllures de les impostes i els plints.