Zona 2. Grup de Desenvolupament Rural Comarca dels Ports Maestrat PORTMADER

Pura riquesa arquitectònica
 

Situada al nord-est de la Comunitat Valenciana, la zona 2 engloba 28 municipis de l’interior de Castelló caracteritzats per estar emmarcats a la segona província més muntanyosa d’Espanya. Dintre de la seua delimitació, la zona 2 acull la major part de la comarca de l’Alt i del Baix Maestrat identificats amb un paisatge agrest de serres, que han creat un gran patrimoni natural, on barrancs , petits rius, rambles, boscos d’alzines, roures i pins s’alternen amb les antigues terrasses abandonades de cultiu «bancals», els camps de cereals, ametllers, oliveres, vides i avellaners.


El relleu que caracteritza aquesta zona és bastant abrupte i el seu punt més alt està a la Mola d’Ares (1.315 m.). El principal atractiu dels municipis d’aquesta zona són els ambients tranquils. Bonics paisatges naturals, cultura, tradició, gastronomia, alternança del descans amb l’activitat física com excursions a cavall o senderisme es donen la mà en un territori que en els últims anys ha vist com l’arribada de turistes i viatgers ha anat augmentant en busca del contacte amb la natura.


D’aquesta manera trobem Morella, ciutat limítrof amb Terol i Tarragona, que està envoltada de l’encís que li transmeten les seues muralles centenàries i que, a més a més, està coronada pel seu robust castell, a més de mil metres d’altitud i amb accessos mitjançant dels ports de muntanya de Torre Miró (1.259 m.) i Querol (1.020 m.). Aquest municipi disposa d’una riquesa patrimonial importantíssima, ja que té les Coves Prehistòriques de Morella La Vella on es poden veure unes pintures rupestres catalogades com a Patrimoni de la Humanitat. Així mateix, els rius Bergants i Cérvol reguen la comarca, creant bonics paratges de roques, aigua i campestre contextura. Totes les altres conques fluvials d’Els Ports són barrancs i rambles, com les de Vallivana i Celumbres, que fan d’aquest un paisatge aspre i accidentat.

Pel que fa al paisatge muntanyós, la zona supera els mil metres d’alçada a la Mola dels Fusters, la Mola del Muixacre, el Turmeli, el Regaxolet, el Bovalar, el Port de Torre Miró, la Nevera de Catí o el Tossal de Xivalcolla. A la figura de Morella s’ha de sumar la resta de pobles, tranquils i acollidors, que conserven en gran mesura la seua arquitectura tradicional que trasllada a viure a èpoques ja viscudes. D’aquesta manera, el 68% de la superfície de la zona 2 és terreny forestal, convertint la zona en un lloc on gaudir intensament de la natura. Això ha permès conservar illes de vegetació mediterrània que han perdurat fins els nostres dies en barrancs i llocs de difícil accés. En aquests llocs podem interpretar el paisatge original de la nostra història.


Com a principals atractius de la zona trobem, a Portell, el barranc de la Rambla Celumbres, que transcorre per profundes goles, i el de Toll Negre. A més a més, hi ha el Carrascalet i el paratge de Les Alberedes, que té la major riquesa forestal de la zona. A Culla, per la seua part, està el declarat arbre monumental de la Comunitat Valenciana Carrasca de Culla, a la zona del Riu Molinell, i les fonts d’El Pou de Salza, d’En Cabrit i d’Espaneguera. Pel que fa a la fauna, el territori presenta un gran interés, tant per les espècies protegides que es troben, com per la seua aplicació a activitats cinegètiques. Així, existeixen dues zones acotades com a Zones d’Especial Interés per a les Aus (ZEPAS). Per un costat, la Tinença de Benifassà, on es protegeixen aus com el voltor comú, àguila marcenca, àguila reial, àguila cuabarrada, falcó pelegrí, mussol reial, còlit negre i merla roquera. Per l’altre, la Penyagolosa: on es protegeixen aus com el voltor comú, àguila marcenca, àguila reial, falcó pelegrí, còlit negre, merla roquera i gralla de bec vermell.

A més d’aquestes aus protegides, a la comarca es poden trobar: roquerol, merla d’aigua, cornella, àguila daurada, àguila calçada, esparver, perdiu roja, corb, garsa, guatlla, tórtora, mussol comú.