Zona 3. Associació RURALTER Castelló-Sud

Natura i gastronomia

Un patrimoni ple de natura i gastronomia. La zona 3 de les àrees rurals de la Comunitat Valenciana, situada a l’oest, disposa d’un eix mediambiental que la fa única a Espanya. Aquesta natura està organitzada a partir de la vall del riu Palància i el riu Millars de l’altiplà de Barraques, el Parc Natural de la Serra d’Espadà i la Serra de la Calderona.

En aquests espais, la zona compta amb altituds properes als 1.500 metres, amb uns entorns on la coberta vegetal i la diversitat de fauna han portat a la Generalitat Valenciana a catalogar la Serra d’Espadà i la Serra de la Calderona com a Parcs Naturals, mentre que tenen la catalogació de Paratges Naturals Municipals la Devesa de Soneixa, el Pozo Junco, Peñaescabia i la Muntanya l’Esperança. Aquest conglomerat natural d’alt valor paisatgístic, emmarcat al Sistema Ibèric, ha situat als seus pobles amb un fort valor atractiu per a captar el turisme actiu, ja que la configuració de serres, barrancs i senders naturals la fan adient per a la pràctica de qualsevol activitat a l’aire lliure i esportiva.

A la comarca de l’Alt Palància, el centre administratiu és el municipi de Sogorb, localitat que ha tingut una gran importància como a centre ramader (porcí i oví) però que ha destacat principalment per l’agricultura. L’horta del riu Palància és molt fèrtil i és on s’ha cultivat principalment arbres fruiters com tarongers, nespres, caquis, cirerers i albercocs. A més a més, les grans extensions de secà permeten el cultiu de l’olivera, ametler i garrofer. No obstant això, en els últims anys l’atractiu turístic que ha despertat aquesta zona li ha donat una gran importància al sector serveis, que ara s’ha vist incrementat per l’auge del turisme rural.

A la zona de l’Alt Millars, un dels itineraris més atractius del riu és el que està comprès entre Montanejos i l’embassament d’Arenós, anomenat pel gran viatger i escriptor de turisme José Soler Carnicer com «un dels més impressionants de l’orografia valenciana». El riu Millars discorre pel fons d’un abrupte congost, envoltat per gegantesques muralles rocoses, d’uns cent metres d’alçada, pertanyents a les muntanyes de «la Copa» i «el Frontón», sent l’amplària màxima del llit d’uns vint-i-cinc metres.

Aquesta zona, a més a més, s’ha convertit en centre d’escaladors, ja que Montanejos s’ha transformat, al igual que la població valenciana de Xulilla, en seu d’una espècie d’escola internacional d’escalada. Esportistes de les més diverses procedències es donen cita en aquest municipi de la comarca de l’Alt Millars per a escalar per les muralles rocoses, quasi verticals, situades als voltants del riu i dels abruptes barrancs de la zona.

Tradició gastronòmica

Altre dels punts forts de la zona 3 de la Comunitat Valenciana és la tradició gastronòmica de qualitat. Així, destaquen els embotits com la llonganissa, el xoriço, el botifarró (d’arròs, de ceba o de pa) o la güemia, el pernil o la carn de be o productes vegetals com l’oli de la serra d’Espadà, obtingut a partir de la varietat serrana, autòctona de la comarca.