Zona 4. Associació per al Desenvolupament Rural València Interior

Llegat ancestral

Integrat pels municipis de les comarques naturals del Racó d’Ademús, Els Serrans, Camp de Túria i Camp de Morvedre de l’interior de la província de València, la zona 4 de la Comunitat Valenciana s’erigeix com un àrea amb vocació mediambiental. Malgrat això, tota la riquesa patrimonial de les comarques està aglutinada en una xarxa de museus per als amants del patrimoni històric i artístic.

Destaca en aquesta superfície el pas del riu Túria. El seu recorregut obre al Racó d’Ademús una gran vall que forma part de la gran fossa de Terol. Aquesta vall està flanquejada per la Serra de Javalambre (a l’est), entre els que trobem el puig Calderón (1.839 metres), que és el punt més alt de la Comunitat Valenciana. Des del punt de vista patrimonial, Racó d’Ademús disposa d’un bon nombre d‘edificis històrics entre els que destaquen l’Església-fortalesa de Castellfabib, l’ermita de la Mare de Déu de l’Horta d’Ademús, l’església arxiprestal de Sant Pere, Sant Pau d’Ademús, l’església Nostra Senyora dels Àngels Vallanca.

Oferta natural

En tota aquesta zona destaquen els parcs naturals com el de La Pobla de Sant Miquel, boscos, paratges singulars (El Paratge Natural de Toixa), balnearis mineromedicinals, entre altres recursos naturals. Aquesta riquesa ambiental és la que ha permès que l’àrea, segons explica el president de la zona rural, dispose d’una important xarxa d’establiments de cases rurals, hotels amb encantament, restaurants i empreses agroalimentàries que destaquen en vins, olis, dolços (torrons i rebosteria), pernils i carns elaborades, herbes medicinals i olis essencials.

A la comarca del Camp de Túria es troben els pobles de Casinos, Gàtova i Olocau. Aquest darrer és el jaciment més antic i pertany a l’Eneolític: la cova sepulcral de la Penyeta Roja en Olocau. Històricament cal destacar l’Edeta ibera i l’Edeta romana, antecessores de l’actual Llíria, que en les seues èpoques van ser uns dels principals focus d’aquestes cultures a la Península.