Zona 5. Associació del Plà de Chiva a La Plana d'Utiel

El patrimoni del paisatge

La zona 5 engloba a les comarques de La Foia de Bunyol-Xiva i de Requena-Utiel. Aquestes estan ubicades a la part baixa de les muntanyes de la Comunitat Valenciana en el seu trànsit cap a la Meseta posseint i destacant per la seua heterogeneïtat patrimonial tant en l’àmbit natural, amb paratges de muntanya i d’una plana sobresortints com en l’àmbit arquitectònic, amb fortaleses medievals, esglésies i ermites.

La Vila de Xiva és el municipi més poblat de la comarca de la Foia de Bunyol-Xiva. Amb gairebé 13.000 habitants, la localitat es troba situada en el punt de contacte entre la muntanya i la plana, a la falda del tossal del Castell, a 270 metres sobre el nivell del mar. Degut al seu relleu accidentat conviuen els barrancs de Xiva, Ballesteros,la Cueva Morica, Sechara i la Hoz, amb el naixement de múltiples fonts, entre les quals destaquen la de Marjana, Enebro, Umbría, Els Conills i Vista Alegre.

La Serra de Xiva, per la seua part, s’endinsa per Gestalgar i Setaigües, amb alçades superiors als 1.000 metres, de les quals cap destacar el cim de Las Hierbas (1.023 m) o el Santa Maria (1.137 m). La superfície forestal representa el 40,3% del total, amb espècies com el pi i la carrasca. De tots aquests accidents geogràfics, el principal agent que configura la topografia de la zona és el barranc de Xiva, que recull en el terme municipal de Xest les aigües dels barrancs Gran i de la Cueva Morica per a continuar la seua travessia per la Plana de Quart fins a desembocar a l’Albufera.

La proximitat a la capital de la Comunitat, València, i les infraestructures realitzades en els últims anys han atorgat a aquesta àrea un gran potencial a l’hora de rebre visitants de la capital, ja que aquests poden desplaçar-se del mar a la muntanya en poc més de 40 minuts. Parlar de la comarca de Requena-Utiel és citar un territori que uneix les terres valencianes amb la Meseta castellana. Es troba al límit mateix de les províncies d’Albacete i Conca.

Interés paisatgístic

Entre els llocs d’interés paisatgístic destaca el Parc Natural de les Gorges del Cabriol (amb els Cuchillos de la Fonseca com a element natural de gran atractiu), la zona humida de Lavajos de Sinarcas, les Salines de Jaraguas (Venta del Moro) i Villargordo del Cabriol, el Parc Natural de Xera-Sot de Xera, el pantà de Contreras, el curs del Cabriol (frontera natural) i les serres de Malacara, Martés, el Tejo, Negrete i de Rubial disposen d’una xarxa de senders senyalitzats que permeten apreciar la riquesa paisatgística d’aquesta comarca, que en la majoria dels casos s’amaga al viatger que la travessa per la A-3.

Aquest territori fonamenta el seu posicionament turístic en la seua ampla oferta patrimonial, gastronòmica i enoturística, el seu medi natural i les seues bones comunicacions. En els últims anys s’ha desenvolupat una ampla xarxa d’allotjaments i restaurants que afegits a la implantació d’empreses de turisme actiu han aconseguit que els nostres municipis siguen un important destí turístic d’interior.