Zona 6. Grup de Desenvolupament Rural RURALTER-LEADER Zona 6

Passat Històric singular

La zona 6 està composta per un total de 35 municipis distribuïts en una superfície de 2.146 quilòmetres quadrats. El nombre d’habitants supera les 40.000 persones, amb una densitat mitja de 19 per quilòmetre. Les senyes d’identitat d’aquestes comarques es manifesten en el seu passat històric, caracteritzat per l’anar i venir de diverses cultures que han llegat al territori un patrimoni històric singular digne de ser visitat. Restes arqueològiques, jaciments, pintures rupestres, poblats, assentaments diversos (ibèrics, romans, musulmans) castells, esglésies, palaus, ermites,... formen el patrimoni cabdal de la zona.

Concretament, la zona disposa de 29 elements declarats Béns d’Interés Cultural i un total de 534 jaciments. Ací, destaca l’art rupestre llevantí del Caroig, declarat Patrimoni Artístic i Històric de la Humanitat per part de la UNESCO i que afecta a més de 30 jaciments arqueològics amb pintures rupestres.

La zona posseeix multitud de paratges naturals i pintorescs, on l’aigua juga un paper fonamental en totes les seues formes possibles. La seua orografia fa que siga un lloc notori, on es possible que habiten gran quantitat d’espècies de la flora i fauna mediterrània. No es pot deixar de visitar llocs com els accessos al Massís del Caroig, la Serra d’Énguera, la Reserva Nacional de la Mola de Cortes, els rius Xúquer, Fraile, Cànyoles i Albaida, el Bosquet de Moixent, els embassaments de Tous, Escalona i Taronger, El salt de Xella i tants i tants llocs que podran anar descobrint en les seues visites.

En els últims anys, el turisme rural ha anat creixent i en l’actualitat existeix una interessant i extensa oferta d’allotjament rural, complementada amb activitats molt diverses d’aire lliure, rutes verdes i socio-culturals. Aquesta xarxa d’allotjament es distribueix entre hotels, hostals, hospederies, albergs, càmpings i zones d’acampada.

Rica gastronomia

Els pobles de la zona Ruralter-Zona 6 ofereixen una rica oferta gastronòmica. El visitant pot triar entre una gran varietat de plats típics i matèries primes. La situació geogràfica del territori fa que la gastronomia tradicional de la zona siga una combinació de la cuina valenciana i manxega. El territori ofereix una cuina preparada amb productes naturals de la terra que combina els productes de la zona d’horta amb les carns.

De l’ampli espectre que ofereix, en unes zones es típica la cuina d’arrossos i verdures «arròs al forn», arròs amb fesols i naps, paella, arròs amb tanda i de cassola, arròs amb herbes. En altres localitats es pot degustar les gachamigas, el gaspatxo, el mojete «bullio» i les tortes.