Zona 7. Associació RURALTER-Leader Zona 7

Tornar als orígens

La zona 7 té en el turisme dels municipis costaners i en l’agricultura de regadiu la principal base de la seua economia. No obstant això, cal destacar l’activitat industrial que es desenvolupa principalment a les comarques de La Vall d’Albaida i La Safor i la Ribera Alta, sent el tèxtil la principal, seguida del moble, vidre i paper.

Malgrat aquesta economia, l’interior d’aquests municipis gaudeixen d’importants recursos patrimonials artístics, arqueològics, de pintures rupestres i culturals i gastronòmics. Des del punt de vista natural són la Serra de Benicadell i el riu Serpis, entre d’altres. Respecte a la Serra de Benicadell hi ha que assenyalar que és una muntanya d’uns 1.104 metres d’altitud que es troba entre les províncies d’Alacant i València.

Cal destacar el terme municipal d’Ador que està situat al sud-oest de l’Horta de Gandia, al límit de la Vall del Serpis amb la Serra d’Ador, al marge esquerre del riu. La superfície del terme és muntanyosa, a excepció del marge del riu Serpis. Les alçades principals són Penya-Roja (361 metres), Castellarets (283 metres) i Corona (165 metres). Tot el terme està cobert d’arbratge, predominant els tarongers a les zones cultivades i el pi a les muntanyoses.

El poble està als peus de la serra. Per la seua part, el municipi de Tous és famós pel seu pantà sobre el riu Xúquer. En ell, l’Alt dels Cuchillos, situat a la zona septentrional . A mesura que s’avança cap a la part meridional, el terreny perd en altitud però no deixa de ser trencat, formant els puigs de la Neu, de la LLum, Alterons, Castellet, lloma dels Cojos i turó Palmeral. El llit del Xúquer forma escarpes de més de 200 metres d’alçada a la part nord, però s’eixampla lleugerament cap al sud i encara més a la confluència amb el riu Escalona. A més a més de l’Escalona, aboquen les seues aigües al Xúquer nombrosos barrancs, entre els que destaquen els de Sima, Cuevas Blancas, l’Olla, Coy de Carabinas, Duende, Aliaga i del Madel.

Al terme municipal de Sellent destaquen les muntanyes del Montot (417 metres), l’alt de Macisco (282 metres); els Cantalars (264metres); el Tossal Negre (253 metres); la Lloma Redona (250 metres); l’alt del barranc de Bono (242 metres); el Pla de les Creus (230 metres); el Mont Olivet (222 metres); la Solana (184 metros) i l’Estepar (154 metres). Paratge pintoresc és la Font del Pinar, situada a la muntanya del Tossal, a l’altre costat del riu Sellent. Disposa d’una zona d’oci i recreativa amb un cobert amb barbacoa-paellers.