Zona 8. Centre de Desenvolupament Rural Alacant

Un relleu per descobrir

El principal atractiu de la zona 8 i, per tant, el seu principal potencial el representa el patrimoni físic, cultural i històric existent al territori, realçant dintre del relleu les serres de la Carrasqueta, del Plans i de la Grana, la Serra del Cabeçó d´Or i Puig Campana, la Serra del Ferrer, les serres de la Mustalla i l’Almisserà, les serres del Benicadell, la Safor i de l’Almirant, així com els rius Serpis amb les seus afluents Penàguila i Agres, el riu Girona, el riu Gorgos, el riu Algar i el seu afluent Guadalest, i el riu Amadòrio i el seu afluent Sella i els seus corresponents.

Malgrat això, a més de potenciar tots aquests valors, la principal prioritat passa per aconseguir que la població tinga possibilitats per a desenvolupar la seua vida amb alts nivells de qualitat, perquè aquesta mateixa es mantinga i siga el principal baluard del territori. Un territori que engloba els parcs naturals, com són els de la Font Roja i la Serra de Mariola. Al primer, el visitant pot trobar-se amb pous de neu, forns de cal, masies, així com ermites, santuaris i fonts. Envoltada pel riu Polop, al nord, el barranc de la Batalla, a l’est, el Portet de l'Aigüera, a l’oest, i la Vall d’Ibi, al sud, la Font Roja està declarada Parc Natural i és la muntanya més popular entre els alacantins.

La serra de Mariola, por la seua part, és una de les muntanyes més entranyables, més populars i de major tradició excursionista de la Comunitat Valenciana. Està situada entre les comarques de La Vall d'Albaida, el Comtat i L'Alcoià. D’aquesta naixen els rius alacantins més importants: el Vinalopó, el Serpis i l’Agres. D’aquesta, l’erudit valencià Joan Pellicer (1947-2007) va escriure que es «muntanya mare, la serra matriu, un univers inesgotable de fecunditat, de colors i d’aromes; i la síntesi, l’essència i el símbol per excel•lència de les nostres terres muntanyoses». Dintre d’aquesta poden trobar-se castells, les masies, els antics camins de ferradura, les ermites i les neveres, resultat de la mà humana. Així mateix, la zona ofereix unes peculiaritats paisatgístiques garantides per una agricultura integral dedicada a l’olivera, l’ametller, la cirera, la vinya.